"Vägen bort från vi och dom-journalistiken"

Postat den 10 mars 2010 kl. 16:47

Arash Mokhtari från Quick Response pratar på Mångkulturellt Centrum imorgon.

"Sverige har förändrats demografiskt, men beskrivs fortfarande ofta som helsvenskt i många nyhetsmedier. Förorten dyker upp i den negativa rapporteringen om kriminalitet, arbetslöshet och segregationsproblem, alternativt som ett exotiskt inslag. Quick Response har i tio år granskat nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet, och arbetat för att journalistiken ska kunna bli bättre på att bevaka det nya Sverige, och bli mer inkluderande och mer angelägen för fler läsare, tittare och lyssnare." 

Torsdag 11 mars kl 18-20, Mångkulturellt Centrum, Fittja gård

Länk till Facebook-event.

author

Postat i: Event , Media

Diskutera »

Whassup, Homie: Wyclef och gangsta-armens död

Postat den 14 december 2009 kl. 10:45

Den 11 december 2009. Nobelkonsert för fredspristagaren Barack Obama: plötsligt hände det. 

Tja, varför inte?

author

Postat i: Media , Musik

Diskutera »

Seminarium om mångfaldsjournalistik!

Postat den 6 april 2009 kl. 10:37

"Främlingsfientliga partier och Mångfaldsjournalistik". Om det handlar heldagsseminariet som Fojo (Institutet för fortbildning av journalister), Quick Response och Paraplyprojektet arrangerar den 17 april i Stockholm. Läs mer och anmäl dig här

author

Postat i: Event , Media

Diskutera »

Från "halv" till "dubbel"

Postat den 17 mars 2009 kl. 13:33

Sprang just på en fin blandbarnsartikel på Hyphen Magazines sajt. I "Obama Changed How I View My Identity" skriver Yumi Wilson:

"While trying to process what Obama’s racial identity should be or shouldn’t be, I ended up thinking differently about my own racial identity. I am not half black or half Japanese, as I thought all my life. I am not a dilution of my father’s blood, or even my mother’s. I am all black – and all Japanese."

Passa på att diskutera benämningarna "halv" och "dubbel" i vår forumtråd Ett annat ord för blandbarn?

author

Postat i: Blandade , Media

Diskutera »

Mellanförskapet i radions Nya vågen!

Postat den 17 mars 2009 kl. 10:50

Idag 17 mars pratar vi mellanförskap i P1 kl 14:03. Det blir ett grymt samtal, med Bangs chefredaktör Lawen Mohtadi och radions Kim Michael Nordberg i studion. Repris onsdag 18 mars kl. 18:15 eller när som helst i poddradion, läs mer på Nya vågens hemsida

author

Postat i: Media , Mellanförskapet

Diskutera »

Att det ska vara så svårt...

Postat den 26 februari 2009 kl. 19:04

Att uppdatera sitt språkbruk trots att människor tar illa upp.

 

Mellanförskapet är sjukt trötta på alla nostalgiknasare som envisas med att försvara användandet av ordet n-boll (n-ordet över huvud taget) bara för att de "minsann alltid har sagt så". Det handlar om hyfs, peeps! 

För Carin Hjulström verkar det vara jättesvårt. Om någon av er mellanos orkar förklara för henne vad vi ska säga till alla barn som inte vet varför man inte får säga n-ordet skulle vi bli galet tacksamma, allt det här provokativa bakverksviftandet har gjort oss alldeles knollriga. 

(Klippet hittat på Khemiri.se)

author

Postat i: Media , Språk

Diskutera »

Radiotips!

Postat den 26 februari 2009 kl. 13:56

Två hyperintressanta dokumentärer gick i P1:s Vetandets värld nyligen. I Bilden av den svarte mannen och Bilden av den asiatiske mannen träffar Siri Ambjörnsson forskare och författare som beskriver hur svarta respektive asiatiska män framställs i Sverige idag. Medverkar gör bland andra Tobias Hübinette och Oivvio Polite (som skrivit mellanoklassikern "White Like Me" - utvalda texter om rasism - läs den). 

Lyssna via SR:s hemsida (programmen ligger uppe till i mitten av mars):

Bilden av den svarte mannen / Bilden av den asiatiske mannen

author

Postat i: Media

Diskutera »

Mellanförskapet.se omnämns i SVTs Babel!

Postat den 28 januari 2009 kl. 22:43

Vår sajt är ett av litteraturprogrammet Babels tre lästips denna vecka. "Roliga, sorgliga, upprörande och riktigt bra berättelser" - that's us, kids!

Kolla här, elva minuter in i videon. 

author

Postat i: Media , Mellanförskapet , Webb

Diskutera »

Utlänningskontrakt och debattartikel om mellanförskap!

Postat den 21 januari 2009 kl. 12:35

Senaste numret av tidskriften Mana inleds med ett ironiskt utlänningskontrakt. 18 geniala paragrafer som vi både knyter nävarna (i medhåll) och skrattar högt åt:

"§7: Utlänningen skall vara ödmjuk utan att förfalla till svansande och inte svara emot när han/hon blir kallad "svartskalle", "djävla utlänning" eller "negerapa". 

§8: Utlänningen skall försöka glömma sitt hemlands traditioner och anamma de svenska, ty de äro de bästa i världen: midsommarstång, påskkärring, Lucia och smörgåsbord med rutten fisk, brännvin och ljummen läsk.

§11: Om utlänningen är en kvinna, skall hon icke försöka sätta gräns för hur närgången en svensk man får bli mot henne, ty de svenska männen äro jämställda. Oavsett om det handlar om handskakning, en hand på låret eller annan beröring, skall hon vara tacksam över att en svensk man vill integrera henne i det svenska samhället."

Läs hela: Kontrakt mellan en utlänning och det svenska samhället

Samma nummer innehåller även en helt grym debattartikel av Christina Hansen, där hon nämner oss: 

"Föreningen Mellanförskapet, som driver projekt med syftet att stärka självförtroendet hos ungdomar med ”blandad” bakgrund, kan vara början på en ny rörelse. För visst är vi många som har behov av att bearbeta upplevelser och känslor av identitet, ursprung och tillhörighet? Mellanförskapet har visat att det är människan som ska göra landet och inte landet som ska göra människan. Om integrationsdebatten ska kunna spegla verkligheten måste definitionen av ”en svensk” uppdateras."

Word!

Läs hela: Att leva i mellanförskap

(Mana #6, 2008)

author

Postat i: Media , Mellanförskapet

Diskutera »